Čistilna naprava našega telesa

Jetra so največja žleza v telesu in takoj za kožo drugi največji organ. Služijo kot  nekakšna čistilna naprava našega telesa. Odgovorna so za čiščenje krvi, odstranjevanje toksinov, pretvorbo hranil v energijo, shranjevanje vitaminov in mineralov… Brez dvomov lahko rečemo, da so jetra najbolj deloven organ v našem telesu.
Liver-Banner

Nekaj o jetrih

Jetra so naša največja in najpomembnejša žleza, ki opravlja različne bistvene naloge v našem telesu. Od proizvodnje beljakovin, holesterola, žolča, shranjevanje vitaminov in mineralov. Pomembne so razgrajevanje toksinov, kot so alkohol, droge in ostali toksini.
So edini organ v našem telesu, ki lahko nadomesti okvarjene celice z novimi, zdravimi celicami. Vendar ob preveliki poškodbi celic, jetra ne zmorejo nadomestiti izgube, takrat se pojavijo bolezni. Ker pa jetra ne povzročajo bolečin in se resni bolezenski znaki kažejo šele ob prizadetih 75% jetrnega tkiva, je bolezni oziroma okvare težje odkriti.
Zato je še kako pomembno, da jetra ohranjamo v dobri formi!

Kaj škoduje jetrom?

Jetra so del prebavil, zato nanje vpliva vse kar zaužijemo.
Poškodbe jeter po navadi pripisujemo alkoholizmu, vendar obstajajo tudi drugi dejavniki tveganja, kot so debelost, kajenje, zdravila, stresno življenje, avtoimunske bolezni…
Alkohol
Vsi se zavedamo škodljivih učinkov alkohola na naša jetra. Okoli 10 do 15 odstotkov ljudi, ki pogosto pijejo alkohol, bo s časoma razvilo poškodbe jetrnega tkiva in cirozo. Ciroza jeter je stanje brazgotinjenja organa, ki se ves čas želi obnavljati, a mu to ne uspe.
Prekomerno pitje alkohola uniči naša jetra in poveča tveganje za prezgodnjo smrt.
Kajenje
Glede na znanstvene raziskave ameriških znanstvenikov naj bi bilo kajenje vzrok za skoraj polovico vseh oblik raka jeter. Kajenje zaradi škodljivih kemikalij uničuje človeško telo in poveča oksidativni stres v njem. To je še en razlog, da prenehate s kajenjem!
Debelost
Debelost lahko povzroči zamaščenost jeter, do katere pride, ko se v celicah jeter nabere preveč maščobe. To lahko privede do ciroze ali celo odpovedi jeter. Večje tveganje za nastanek težav imajo ljudje med štiridesetim in petdesetim letom, a mladostniki niso izključeni.  
Dobra stvar jeter je, da imajo največjo sposobnost regeneracije, vendar le če začnemo pravi čas.
Vsekakor je pomembno izogibanje škodljivim dejavnikom, ki smo jih že omenili. Uživati je potrebno zadostno količino sadja in zelenjave, v prehrano pa vključiti veliko vitaminov in mineralov.  Čiščenje jeter s prehrano, zadostnim vnosom tekočine in zadostnim gibanjem prispeva k zniževanju holesterola v krvi, uravnavanju telesne teže, rednem odvajanju blata, uravnavanju visokega krvnega tlaka in splošnem boljšem počutju, ki ga posledično spremlja več energije.
Tudi narava nas je obdarila z rastlinami, ki se tradicionalno uporabljajo za krepitev jetrnih funkcij. Nekaj teh je pegasti badelj, regrat, listi artičoke, kurkuma.
Po pomoč k razstrupljanju se lahko obrnete tudi k izvrstnim prehranskim dopolnilom, ki s kombinacijo zdravilnih rastlin poskrbijo, da bodo vaša jetra prejela podporo, ki jo potrebujejo.