Svetovni dan bolezni ščitnice

Vsako leto 25. maja obeležujemo svetovni dan bolezni ščitnice, ki so zelo v porastu po vsem svetu in prizadenejo ljudi vseh starosti. Namen je povečati ozaveščenost javnosti o boleznih ščitnice, in sicer o pomenu njihovega pravočasnega odkrivanja, zdravljenja in preprečevanja.
The photo of thyroid is on the human body, Women thyroid gland control. Sore throat of a people against gray background.

Kaj je ščitnica?

Ščitnica je žleza v obliki metulja, ki se nahaja na sprednjem delu vratu, tik pod Adamovim jabolkom in je ovita okoli sapnika. Proizvaja dva hormona T3 (tiroksin) in T4 (trijodotironin). Čeprav je mala žleza ima zelo pomembno vlogo v telesu, saj uravnavo presnovo v telesu in je tudi pomembna pri razvoju ploda in otroka. Za tvorbo ščitniških hormonov je potreben ustrezen vnos joda.

Kako deluje?

Ko ščitnica deluje pravilno, nenehno proizvaja hormone, jih sprošča in nato proizvaja nove hormone, ki nadomestijo uporabljeno. To ohranja metabolizem in delovanje vseh telesnih sistemov pod nadzorom. Količino ščitničnih hormonov v krvnem obtoku nadzira hipofiza, ki se nahaja v središču lobanje pod možgani. Ko hipofiza zazna pomanjkanje ali preveč ščitničnega hormona, prilagodi svoj hormon (tiroidno stimulirajoči hormon ali TSH) in ga pošlje v ščitnico, da uravnoteži količine. Če je količina ščitničnih hormonov previsoka ( hipertiroidizem ) ali prenizka (hipotiroidizem), je prizadeto celotno telo.

Zakaj je pomembna?

Ščitnični hormoni so nujno potrebni za normalno delovanje celotnega organizma:
 • skrbijo za uravnavanje telesne temperature, pravilno delovanje srca,
 • pospešujejo presnovo maščob, beljakovin, vitaminov in ogljikovih hidratov,
 • učinkujejo na skoraj vsa pomembna tkiva in organe (mišice, kožo, kosti, možgane, srce, prebavila).
shutterstock_1376908262

Kaj potrebuje ščitnica za pravilno delovanje

Za zagotovitev pravilnega delovanja ščitnice je ključnega pomena uživanje zadostne količine joda oziroma soli. Odrasel človek bi mogel dnevno zaužiti 180 µg joda na dan. Špinača, zelje, morski sadeži, morske ribe vsebujejo veliko soli, vendar ne dovolj, zato je izredno pomembno, da pri pripravi obrokov uporabljate jodirano morsko sol.  
Priporočeni dnevni vnos soli:
 • mladostniki – 200 μg
 • nosečnice – 230 μg
 • odrasle osebe – 180-200 μg
 • doječe matere – 260 μg

Težave in simptomi

 • HIPERTIROIDIZEM
Ko ščitnica proizvaja preveč ščitničnega hormona povzroči hipertiroidizem. Kar pomeni, da vaše telo prehitro porablja energijo in vas utruja, povzroči pospešen srčni utrip, nenadno izgubljate težo, ne da bi to želeli in postanete tesnobni. Lahko se pojavi tudi povečana ščitnica ali golša, težave s spanjem in vidom.
 • HIPOTIROIDIZEM
Po drugi strani pa lahko vaša ščitnica proizvaja premalo ščitničnega hormona in povzroči hipotiroidizem. To stanje se običajno zgodi, ko pride do vnetja ščitnice ali pomanjkanja joda. Lahko se nenadno zredite, pojavijo se lahko težave z zaprtjem, napenjanjem in zgago.

Zakaj je pomembno, da se težave odkrijejo in zdravijo pravočasno?

Če je ščitniškega hormona preveč ali premalo lahko nastanejo hujše težave s srcem. Pri hipotiroidizmu privede do povišanega holesterola v krvi in lahko povzroči aterosklerozo. Pri hipetiroidizmu pa vaše srce deluje hitreje, zato lahko privede do infarkta ali se ščitnica poveča in nastanejo v njej vozlički. Lahko se pojavi tudi rak ščitnice, ki je redka bolezen in je v celoti ozdravljiva, če je odkrita pravočasno.

Zdravljenje

Pri povišanih vrednostih ščitniških hormonov vas bo vaš osebni zdravnik napotil specialistu za ščitnico- tirologu. Ta vam bo odredil dodatne preiskave krvi, ter vas napotil na slikanje, ultrazvok ali punkcijo. O nadaljnjih ukrepih se bo odločil na podlagi izvidov.
 • Povečano delovanje ščitnice lahko zdravimo s pomočjo zdravil, z radioaktivnim jodom in v najhujših primerih tudi z operacijo.
 • Zmanjšano delovanje ščitnice se zdravi z dodajanjem ščitniških hormonov (levotiroksine) in je neozdravljivo. Zdravilo je potrebno jemati vse življenje.
thyroid-OG
Če opazite da vaše težave trajajo dlje časa, vzrok ostaja nepojasnjen si dajte preveriti ščitniške hormone, saj v primeru hipotiroidizma ali hipertiroidizma lahko privede do hujših zdravstvenih težav!