O inkontinenci

Ste vedeli, da se kar 10% ljudi, starejših od 20 let in kar 20% ljudi, starejših od 65 let, sooča z urinsko inkontinenco? Ob težavah z uhajanjem urina je pomembno, da poskrbite za ustrezne medicinske pripomočke, da boste lahko še naprej brezskrbno uživali življenje.
a4920e83-1b19-4ae8-a692-f7d23c2b8df8

Kaj je urinska inkontinenca?

Urinska inkontinenco oziroma nenadzorovano uhajanje urina je neprijetna težava, ki se pojavlja v skoraj vseh starostnih obdobjih. Čeprav inkontinenca prizadene v večini ženske, tudi moški niso imuni. Stopnje uhajanja urina, kot tudi vrste so lahko različne.
Inkontinenca predstavlja velik finančni zalogaj za uspešno obvladovanje bolezni. Vpliva pa tudi na socialno življenje bolnikov, saj inkontinenca še danes velja za tabu temo, ki pripelje bolnika do osamitve in umika iz družabnega življenja.

Vrste urinske inkontinence

Stresna urinska inkontinenca
O stresni urinska inkontinenci govorimo ob nehotenem uhajanju urina med kašljanjem, kihanjem, smejanjem, telovadbo, dvigovanjem težjih bremen, plesu, oziroma pri dejavnostih, ki povečajo pritisk v trebušni votlini. Vzrok za to so običajno oslabljene ali poškodovane mišice, ki preprečujejo uhajanje urina.
Urgentna urinska inkontinenca
Urgentna urinska inkontinenca je posledica nepravilnega delovanja sečnega mehurja. Bolniki ob občutku polnega mehurja velikokrat nimajo dovolj časa da bi prišli do sanitarij. Prav tako morajo kar naprej hoditi na stranišče, kjer odvajajo majhne količine urina, pogosto se zaradi potrebe po uriniranju zbujajo tudi ponoči.
Mešana inkontinenca
O mešani inkontinenci govorimo ob kombinaciji dveh ali več vrst urinske inkontinence. Najpogosteje sta to stresna in urgentna urinska inkontinenca.
Funkcionalna urinska inkontinenca
Do funkcionalne urinske inkontinence pride zaradi težav povezanih s telesnim in duševnim stanjem bolnika. Ta je nezmožen pravočasno priti do stranišča.
Stalna urinska inkontinenca
Bolnik s stalno urinsko inkontinenco ni zmožen zadrževati oziroma shranjevati urina, kar povzroča zelo pogosto oziroma konstantno uhajanje. Vzroki so lahko prirojene motnje, poškodbe hrbtenjače ali fistula v mehurju.

Kaj lahko storimo?

Blog-Incontinence-L
Urinska inkontinenca je zelo pogosta težava o kateri je potrebno govoriti in se o tem tudi izobraževati. Če stanje vpliva na naše vsakodnevne dejavnosti je potrebno poiskati zdravniško pomoč, saj je stanje mogoče uspešno zdraviti. Na voljo pa je tudi ogromno kakovostnih medicinskih pripomočkov, ki so nam v veliko pomoč.
Zdravnik nam bo naročil vodenje dnevnika o uriniranju, ki mu bo omogočil pregled zaužite tekočine in količino izločenega urina. Na podlagi tega in kup ostalih podatkov, bo lažje postavil diagnozo.
Na trgu je ogromno medicinskih pripomočkov, ki zaščitijo pred iztekanje urina ter neprijetnimi vonjavami in vlago. Na voljo so za oba spola v obliki hlačnih predlog oziroma vložkov, plenic in hlačnih plenic.
Pripomočke je možno kupiti, uvrščeni pa so tudi na seznam pripomočkov v okviru zdravstvenega zavarovanja. Bolniku glede na stopnjo inkontinence, ki je opredeljena s količino uhajanja urina, zdravnik predpiše naročilnico za določene pripomočke.
Glede na razvrstitev medicinsko-tehničnih pripomočkov s strani ZZZS poznamo različne stopnje inkontinence:
Pri izbiri pripomočkov moramo biti pozorni na vpojnost, zračnost, dermatološko testiranost in učinkovitost pri preprečevanju neprijetnih vonjav
Prav takšni so pripomočki za inkontinenco Abena, proizvedeni na Danskem. Zračni, visoko vpojni, lahki in neopazni, dermatološko testirani in učinkoviti pri preprečevanju neprijetnih vonjav.