Oblecimo pisane nogavice!

21.3. ni le prvi pomladni dan, vendar velja tudi za svetovni dan Downovega sindroma. Datum ni izbran naključno, saj simbolno izraža genetsko posebnost prav 21 kromosoma, saj se na 21. kromosomskem paru namesto dveh razvijejo trije kromosomi. Na ta dan v znak podpore, po celem svetu oblečemo različne, pisane nogavice. S tem pokažemo da smo ljudje po celem svetu raznoliki.
GettyImages-482149501-treatment-2000

Kaj sploh je Downov sindrom?

Pri osebah z Downovim sindromom pride do mutacije pri oploditvi ob združitvi genskega zapisa matere in očeta, ki povzroči potrojitev 21. kromosoma. Medicinski strokovni izraz za tako stanje je tudi trisomija 21. Gre za eno najpogostejših genetskih mutacij na svetu. To posebno stanje kromosomov vpliva tako na telesni kot tudi duševni razvoj. Duševne zmožnosti otrok z Downovim sindromom so sicer ovirane, vendar so bile v preteklosti pogosto podcenjene. Sindrom predstavlja velik izziv za bolnike, starše in zdravnike, zato je pomembno, da se diagnoza postavi že pred rojstvom.

Najpogostejše značilnosti otrok z Downovim sindromom

Osebe z Downovim sindromom imajo nekaj tipičnih skupnih značilnosti, vendar so med njimi vseeno velike razlike. Običajno se to kaže v motnjah v duševnem razvoju, ki so lahko bolj ali manj izrazite.
Imajo značilne obrazne poteze, ohlapno mišičevje, izjemno gibljive sklepe, kratek nos in prste, občutljivo kožo, redke lase.
Veliko otrok ima dober dolgoročni spomin, ki pa je običajno vezan na dogodke in ljudi in je odvisen od rutine. Zato jih lahko spremembe načrtov hitro vržejo iz tira.

Pisane in različne nogavice

A7306502_2040
Pisane in različne nogavice so razpoznavni znak svetovnega dneva Downovega sindroma.
Zakaj?
Ljudje po celem svetu si na ta dan oblečejo pisane nogavice in s tem izkažejo solidarnost in podporo ljudem z Downovim sindromom in njihovim družinam. Pomagajo izobraževati druge ter odstranijo ovire in predsodke, ki so prisotni v sodobnem svetu. 
Oblecite pisane nogavice in izkažite podporo!