Prikaz skrb vzbujajočih rezultatov iskanja na spletnem iskalniku. Foto: Google

Srčni zastoji na športnih igriščih so vse pogostejši

Primeri nenadnega srčnega zastoja med športniki so vse pogostejši. Kadar se to zgodi mladim, fizično odlično pripravljenim posameznikom, ki se nenadno zgrudijo kar sredi zelenic ali igrišč, je to še posebej pretresljivo.

Kaj je srčni zastoj?

Srčni zastoj je nenadna prekinitev mehanskega delovanja srca, ki preneha črpati kri v obtok. 
Pri ljudeh, ki se ne ukvarjajo s športom je po navadi kriva blokada v srčni arteriji. Med tem ko pri športnikih še ni povsem znano kaj povzroči srčni zastoj. 

Kaj lahko storimo?

Zgodnje oživljanje pri srčnem zastoju lahko za od dva- do trikrat izboljša preživetje bolnikov ob srčnem zastoju. Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno desetih minutah. Možnost preživetja je vsako minuto manjša za kar deset odstotkov. Možgani pa začnejo nepopravljive okvare dobivati že po nekaj minutah.
Uporaba AED aparata je pomembna v prvih minutah; če smo peš od lokacije aparata oddaljeni nekaj kilometrov, je iskanje aparata nesmiselno. Takrat je pomembneje izvajanje ostalih postopkov oživljanja.
Najprej poskrbimo za varnost samega sebe in prizadetega. Nato pristopimo do osebe, jo rahlo potresemo za ramena, da ocenimo stanje zavesti. Če zavesti ni in se oseba ne odzove, preverimo dihanje. Pokleknemo, osebo obrnemo na hrbet in razpremo zgornji del oblačil, sprostimo dihalno pot tako, da zvrnemo glavo nazaj in dvignemo brado. Opazujemo gibanje prsnega koša, pri ustih poslušamo dihalne šume. Do 10 sekund opazujemo, poslušamo in čutimo, preden se odločimo, da prizadeti ne diha.
Preden začnemo s stisi prsnega koša, kličemo na številko 112. Ko se dogovorimo, nas z navodili peljejo skozi postopek. Začnemo z oživljanjem. Z iztegnjenimi rokami pričnemo močno in globoko pritiskati na prsni koš, frekvenca stisov mora biti od 100 do 120 na minuto. To je potrebno početi kontinuirano, dobro je, da si najdete pomoč koga iz okolice in se izmenjujete na 2 minuti. Postopek izvajamo dokler ne pride pomoč.

Smrt zaradi srčnega zastoja lahko preprečimo z uporabo AED aparata!

S projektom »AED v vsak športni objekt« želimo zagotoviti varnost tako športnikov kot obiskovalcev, saj AED aparat oz. avtomatski zunanji defibrilator v večini primerov reši življenje ob srčnem zastoju.

Naši AED aparati ne potrebujejo nobenega vzdrževanja!

Naši AED aparati oz. defibrilatorji HEART GUARDIAN ne potrebujejo nobenega vzdrževanja ali rednih servisnih pregledov saj AED aparat redno sam sistemsko opravlja pregled delovanja.

Izjemno nizek strošek menjave elektrod in baterije!

Naši AED aparati oz. defibrilatorji HEART GUARDIAN za razliko od večine ostalih defibrilatorjev na trgu uporabljajo enotne defibrilacijske elektrode za odrasle in otroke, saj sam aparat nudi preklopno stikalo načina delovanja. To pomeni, da je strošek menjave elektrod izjemno nizek. Menjava elektrod se izvaja na 2 leti, menjava baterije pa 4-5 let. Zaradi enostavne zasnove aparata lahko menjavo opravite sami!

Zanesljivo delovanje in enostavna uporaba AED aparata!

Naši AED aparati oz. defibrilatorji HEART GUARDIAN so izjemno zanesljivi, ponašajo pa se tudi s stopnjo zaščite IP55 kar pomeni, da so odporni na prah, vlago in udarce. Ker so zasnovani za splošno uporabo pa je rokovanje z njimi izjemno enostavno.

Kakšna je cena AED aparata?

Cena AED aparata je vedno nižja od cene življenja!
Kljub temu so naši AED aparati cenovno izjemno dostopni, mogoče pa je tudi plačilo do kar 36 obrokov!

 * Vse cene na naši spletni strani so z vključenim 22% oz. 9,5% DDV. 

Že razmišljate o nabavi AED aparata?

  • Zagotovili smo že preko 100 AED aparatov in tako močno pripomogli k širitvi mreže AED aparatov. 
  • Nudimo montažo notranjih in zunanjih omaric za AED aparat.
  • Ob nakupu AED aparata nudimo možnost tečaja TPO (temeljni postopki oživljanja).
  • Naši strokovnjaki so brezplačno na voljo za pomoč pri izbiri in uporabi AED aparata Heart Guardian. 

Kontaktirajte nas, mi pa Vam bomo z veseljem strokovno svetovali in Vam pomagali pri izbiri ustreznega AED aparata.

Tel.: 05 97 54 300  |  e-mail: info@medicum.si

Kontaktni obrazec